ZP interier
K zdravému životu pekné bývanie

Slinivka zápal Počet produktov: 13 .

Slinivka zápal
Slinivka brušná – podžalúdková žľaza – pankreas. Zjednodušene sa dá povedať, že predná stena pankreasu nalieha na žalúdok a dolná je umiestnená v blízkosti dolnej časti dvanástnika.
Pankreas plní dve základné funkcie: endokrinnú (produkuje inzulín) a exokrinnú (z nej pochádza pankreatická šťava, ktorá obsahuje rôzne enzýmy napomáhajúce tráveniu). Endokrinná časť (tzv. Langerhansove ostrovčeky) produkuje inzulín priamo do krvi. Pankreasová šťava produkovaná exokrinnou časťou sa dostáva do dvanástnika vývodom
z pankreasu. Po postihnutí endokrinnej časti sa vyvíja cukrovka, ak je chorobným procesom postihnutá exokrinná časť, hovoríme o pankreatitíde.
Najčastejšími príčinami vzniku tohto ochorenia sú žlčové kamene a alkohol. Možnou príčinu sú aj rôzne infekčné choroby a poruchy látkovej premeny tukov a pod.
Proces vývoja pankreatitídy je sprevádzaný poškodením žľazového tkaniva alebo upchaním veľkého vývodu pankreasu. Následkom vzniká pretlak, pankreatická šťava nemá kam vytekať. Spustí sa zápalový proces, ktorý sa končí samotrávením pankreatického tkaniva samotnými produktmi pankreasu, za normálnych okolností slúžiacich na trávenie živín v tenkom čreve. Alkohol, prejedanie a vírusy najviac poškodzujú pankreas, a tak dochádza postupne k odumieraniu jeho tkaniva. Ak sa tento proces vyskytol len po prvýkrát a je mierny, dá sa úspešne liečiť, bez poškodenia funkcie pankreasu. Po opakovaných dráždeniach trpí aj funkcia pankreasu, ktorý nie je schopný produkovať dostatočné množstvo šťavy. Úbytok exokrinnej funkcie sa prejaví ako chronická pankreatitída.
Príznaky akútnej pankreatitídy sú náhle a bolestivé. Veľmi často sa choroba vyvinie z úplného zdravia, po výdatnom jedle alebo po požití nadmerného množstva alkoholu.
Postihnutý dostane silné zvieravo kŕčovité bolesti v okolí pupka, respektíve ľavého podbruška. Tie môžu vyžarovať pod obidva rebrové oblúky až do chrbta. Stav je sprevádzaný celkovou slabosťou, potením, zvracaním natrávenej potravy
a aj zvýšenou teplotou a zažltnutými bielkami.