ZP interier
K zdravému životu pekné bývanie

liečivá Počet produktov: 6 .

liečivá
Čo je intolerancia laktózy?

Mlieko je dôležitou súčasťou zdravej výživy. Je prvou základnou potravinou, s ktorou sa človek vo svojom živote stretáva. Avšak tak ako každá minca má líce a rub, tak mlieko u niektorých jedincov môže vyvolávať rôzne ťažkosti. Jednou z nich je neznášanlivosť mliečneho cukru - intolerancia laktózy.

Intolerancia laktózy sa prejavuje neschopnosťou organizmu rozložiť mliečny cukor laktózu v dôsledku nedostatku príslušného enzýmu - laktázy. V prípade, že sa nerozložená laktóza dostane až do hrubého čreva, rozkladá sa tam za vzniku plynných substancií (metán, vodík) a štiepnych produktov (kyselina mravčia, kyselina octová, formaldehyd), ktoré pôsobia veľmi dráždivo na sliznicu čreva. Ak človek trpiaci nedostatkom laktázy vypije kravské mlieko, v priebehu 30 minút až 2 hodín sa dostavia bolesti brucha, kŕče, nevoľnosť, nadúvanie, hnačka, príp. ťažkosti s dýchaním, ktoré môžu pretrvávať až 3 dni.

Nedostatok enzýmu laktázy môže byť vrodený, ale môže byť aj dôsledkom niektorých ochorení, napr. gastroenteritídy alebo celiakie. U časti dospelých jedincov klesá aktivita laktázy s vekom. S intoleranciou laktózy sa stretávame preto skôr u dospelých vo veku nad 25 rokov, ale postihuje aj dojčatá. Príčinná liečba nie je možná, lebo trvalo zníženú aktivitu enzýmu nemožno znovu aktivovať. Preto sa v liečebných postupoch uplatňujú najmä dietetické opatrenia. Začíname s diétou bez laktózy, s postupným pridávaním v malom množstve, pričom priebežne zisťujeme hranicu znášanlivosti. Väčšina veľkých detí a dospelých znáša pri jednorazovom podaní najviac 5-8 g laktózy (1/2 šálky mlieka). Povolené je kyslé mlieko a ostatné mliečne výrobky vzniknuté fermentáciou mlieka. Jogurty pacienti dobre tolerujú napriek tomu, že obsah laktózy je v nich vyšší ako v mlieku. Sú v nich však prítomné baktérie, ktoré prispievajú k štiepeniu laktózy a umožňujú tak jej ľahšie trávenie.

Nižší obsah laktózy majú nasledujúce mliečne výrobky (uvedené v poradí so znižujúcim sa obsahom laktózy): smotana, tvaroh, šľahačka, ementál, kyslé mlieko, eidam, tavené syry a maslo. Pacienti však môžu konzumovať špeciálne bezlaktózové mlieko, v ktorom je laktóza rozložená. Znášanlivosť laktózy je však u každého indiviuálna. Ľudia citliví na nižšie množstvo laktózy preto nemôžu jesť mliečne výrobky so zníženým obsahom laktózy.

Košík  

Žiadne produkty

Poštovné 0,00 €
DPH 0,00 €
Spolu 0,00 €

Ceny s DPH

Košík Pokladňa

Odber noviniek