ZP interier
K zdravému životu pekné bývanie

Xylitol Fínsky brezový prírodný cukor 250g

Nízkokalorický s nízkym glykemickým indexom. Čistá sladká chuť. Priateľský k zubom , nie je potravou pre ústne baktérie ako aj pre kvasinky.Zabezpečí opt.stabilné pH v ústach.

Vyrobené vo Fínsku bez GMO energetická hodnota 1008kj/240kcal v 100g výrobku.

Obsah 100% xylitol Fínsky brezový cukor : 250g balenie.

Viac detailov


3,69 € s DPH

1051

Vernostný program Pre tento produkt nie sú dostupné žiadne prémiové body.


30 iné výrobky v rovnakej kategórii:

 xylitolXylitol Fínsky breový cukor je prirodzené sladidlo, ktoré udržiava nízku a stabilnú hladinu krvného cukru. Svojím mimoriadne nízkym glykemickým indexom (GI) 7 – v porovnaní s cukrom, ktorý má 68 – používanie xylitolu v mnohých potravinách, ktoré bežne obsahujú cukor, pomáha udržať normálnu hladinu glukózy.

Nízky GI xylitolu nielen pomáha udržať úroveň krvného cukru, ale pomáha aj pri prejedaní sa a nadváhe. Xylitol sa v tele absorbuje a metabolizuje pomaly a postupne, pričom zväčšuje pocit nasýtenosti a znižuje riziko prejedania. A pretože má o 40% menej kalórií ako cukor, xylitol pomáha zmenšovať príjem kalórií a uľahčuje znižovanie váhy.

Xylitol – označovaný na výrobkoch ako uhľovodík - sa v potravinách používa od roku 1960 a v USA je schválený ako potravinový doplnok pre diétne výrobky v neobmedzenom množstve. Môže sa bezpečne používať pri cukrovke a hypoglykémii.

Xylitol významne pomáha pri ochoreniach horných dýchacích ciest.

Keď určité škodlivé baktérie vstúpia do tela, prilepia sa na sliznicu nosa a hrdla, kde sa začnú množiť a spôsobujú infekciu a chorobu. Na rozdiel od mnohých antibiotík, ktoré zabíjajú väčšinu baktérií a nechávajú odolné „superbakrérie“ nepoškodené, chemické zloženie xylitolu zabraňuje škodlivým baktériám, aby sa prilepili na sliznicu a množili, pričom normálnymi čistiacimi procesmi sa baktérie vyplavia.

Xylitol je prírodné sladidlo, ktoré udržiava nízku a stabilnú hladinu krvného cukru. Pomaly sa vstrebáva a trávi, takže navodzuje pocit sýtosti. Čistý xylitol je biely kryštalický prášok, ktorý vyzerá a chutí ako cukor. Neškodí zubom a má o tretinu menej kalórií ako repný cukor, pri rovnakej sladivosti.

Xylitol nie je umelé sladidlo, ale sladký kryštalický uhľovodík, ktorý sa prirodzene vyskytuje v takmer všetkých druhoch zeleniny a ovocia. Priemerný dospelý človek skonzumuje niekoľko sto miligramov xylitolu z ovocia a zeleniny denne. Niektorí možno skonzumujú 1 až 2 gramy, podľa zloženia ich potravy. Priemyselne sa xylitol vyrába z kukuričných klasov a dreva.

Xylitol sa používa v produktoch zdravej výživy, napríklad v žuvačkách, cukríkoch, zubných pastách, nosných kvapkách a sprejoch. Môže sa použiť ako náhrada cukru v rôznych druhoch potravín.

Xylitol nie je ako ostatné prirodzene sa vyskytujúce sladidlá, napríklad sorbitol alebo manitol. Jeho chemické zloženie je značne odlišné. Mnohé prírodne sa vyskytujúce náhrady cukru patria do skupiny cukrových alkoholov a nazývajú sa polyoly. Polyoly, ako vyplýva z ich názvu, majú viacuhlíkové atómy. Cukrové alkoholy, ako sorbitol a manitol, majú 6-uhlíkové atómy. Naproti tomu xylitol má 5-uhlíkové zloženie, vďaka ktorému je jedinečný a veľmi užitočný v prevencii a liečbe mnohých zdravotných problémov.

Odporúčania na používanie xylitolu

Koľko?

Použitie pri diéte a cukrovke

 Xylitol sa môže používať namiesto cukru a tak často ako cukor v pomere jedna k jednej. Pretože xylitol si vyžaduje krátke obdobie, kým si naňho zvykneme, postupne zvyšujte dávky počas troch až šiestich týždňov, pokiaľ ním úplne nahradíte cukor.

Použitie pri chorobách dýchacích ciest

Xylitolový sprej používaný štyrikrát denne do každej nosnej dierky – podobne ako umývanie rúk niekoľkokrát denne – môže znížiť počet baktérií.

Použitie na ochranu zubov

Výskumy ukázali, že používanie 4 až 12 g xylitolu denne je veľmi účinné na predchádzanie zubnému kazu. Kontrolovať príjem xylitolu je jednoduché. Každá xylitolová žuvačka obsahuje asi 1 g xylitolu.

Ako často?

Použitie pri diéte a cukrovke

Okrem náhrady za cukor v potravinách, ktoré pripravujeme a jeme, xylitol sa môže používať medzi jedlami, kde jeho pomalé absorbovanie môže poskytnúť stabilný zdroj energie a zároveň udržať nízku hladinu krvného cukru.

Použitie pri chorobách dýchacích ciest

Xylitolový sprej používaný štyrikrát denne do každej nosnej dierky – podobne ako umývanie rúk niekoľkokrát denne – môže znížiť počet baktérií. Používajte sprej štyri alebo päťkrát každý deň.

Použitie na ochranu zubov

„Ako často?“ záleží od frekvencie a dôslednosti. Ak ho používame iba príležitostne alebo len raz za deň, xylitol nemusí byť účinný, nezávisle od jeho množstva. Používajte xylitolové žuvačky najmenej trikrát, ale radšej päťkrát denne.

Kedy?

Použitie pri diéte a cukrovke

Používajte xylitol namiesto cukru vždy, keď by ste použili cukor.

Použitie pri chorobách dýchacích ciest

Xylitolový sprej funguje najlepšie, keď sa používa v pravidelných intervaloch počas dňa.

Použitie na ochranu zubov

Aby sa dosiahli najlepšie výsledky, každý deň by dospelí aj deti mali žuť xylitolovú žuvačku okamžite po jedle a rovnako aj medzi jedlami. U mladších detí, ktorých trvalé zuby sa ešte neprerezali, vytvorenie návyku na xylitolovú žuvačku aspoň jeden rok pred prerezaním trvalých zubov pomôže zabezpečiť ich mineralizáciu a dlhodobú ochranu.


pink-flower1.jpg Úžasný objav pre zdravie

Pretože výskyt obezity, cukrovky a iných chorôb vzrastá, ľudia potrebujú účinnejšie spôsoby prevencie a liečby. Takmer každý chce vedieť viac, robiť viac a mať viac možností na udržanie si optimálneho zdravia. Avšak mnohí ľudia – možno aj vy – skôr liečia následky chorôb než by im predchádzali. Prevencia pomocou vyhýbania sa zdroju týchto problémov – ľahko dostupným potravinám sladeným cukrom a umelými sladidlami a vystavenie sa baktériám vo vysoko mobilnej spoločnosti – môže byť ťažká, ak nie nemožná. Jedným zo spôsobov, ako obmedziť tieto zdravotné problémy, je zneškodniť škodlivé prvky a udržať ich takými neškodnými ako je len možné, aj keď sme im vystavení. Xylitol môže byť významným prostriedkom tohto zneškodnenia.

pink-flower1.jpgXylitol významne pomáha pri cukrovke a regulácii váhy.

Xylitol je prirodzené sladidlo, ktoré udržiava nízku a stabilnú hladinu krvného cukru.  Svojím mimoriadne nízkym glykemickým indexom (GI) 7 – v porovnaní s cukrom, ktorý má 68 – používanie xylitolu v mnohých potravinách, ktoré bežne obsahujú cukor, pomáha udržať normálnu hladinu glukózy.

Nízky GI xylitolu nielen pomáha udržať úroveň krvného cukru, ale pomáha aj  pri prejedaní sa a nadváhe. Xylitol sa v tele absorbuje a metabolizuje pomaly a postupne, pričom zväčšuje pocit nasýtenosti a znižuje riziko prejedania. A pretože má o 40% menej kalórií ako cukor, xylitol pomáha zmenšovať príjem kalórií a uľahčuje znižovanie váhy.

Xylitol – označovaný na výrobkoch ako uhľovodík - sa v potravinách používa od roku 1960 a v USA je schválený ako potravinový doplnok pre diétne výrobky v neobmedzenom množstve.  Môže sa bezpečne používať pri cukrovke a hypoglykémii.

pink-flower1.jpgXylitol významne pomáha pri ochoreniach horných dýchacích ciest.

Keď určité škodlivé baktérie vstúpia do tela, prilepia sa na sliznicu nosa a hrdla, kde sa začnú množiť a spôsobujú infekciu a chorobu. Na rozdiel od mnohých antibiotík, ktoré zabíjajú väčšinu baktérií a nechávajú odolné „superbakrérie“ nepoškodené, chemické zloženie xylitolu zabraňuje škodlivým baktériám, aby sa prilepili na sliznicu a množili, pričom normálnymi čistiacimi procesmi sa baktérie vyplavia.

pink-flower1.jpgXylitol významne pomáha pri ochoreniach ústnej dutiny.

 

Zdrave-zuby

Vyše tridsaťpäťročné pravidelné klinické testy potvrdzujú, že pre zuby je xylitol najlepším sladidlom, a 5-uhlíkové zloženie je kľúčom k jeho úspechu. 6-uhlíkové zloženie ostatných polyolových sladidiel, ako napríklad sorbitolu, môžu baktérie v ústach metabolizovať, výsledkom čoho je kyselina, spôsobujúca zubný kaz. Tieto polyoly sa nazývajú kariogénne alebo spôsobujúce zubný kaz – pozor, nesmieme si ich zamieňať s karcinogénnymi. Dokonca sa zistilo, že aj sorbitol do určitej miery podporuje zubný kaz.

 

Xylitol s jeho 5-uhlíkovou štruktúrou nedokážu ústne baktérie metabolizovať, čo im zabraňuje produkovať kyselinu spôsobujúcu zubný kaz. Preto je xylitol klasifikovaný ako nekariogénny, pretože nepodporuje kazivosť zubov. V podstate sa ukázalo, že xylitol znižuje výskyt zubného kazu o 80 percent.

 

Žuvačky a cukríky vyrobené bez cukru s xylitolom už získali oficiálnu podporu aspoň šiestich národných organizácií zubných lekárov a ďalších organizácií v rôznych krajinách. (Stomatologické a národné organizácie vo Fínsku, Nórsku, Švédsku, Anglicku, Írsku, Estónsku a Holandsku a tiež Spoločná odborná komisia pre potravinové doplnky – JECFA – a Úrad pre potraviny a lieky – FDA – v USA). Konkrétne sa zistilo, že xylitol:

 

  • obmedzuje vznik zubného povlaku
  • zabraňuje kazu tým, že zabraňuje vzniku kyseliny v povlaku
  • podporuje remineralizáciu zubnej skloviny
  • pomáha pri pocite sucha v ústach

 

pink-flower1.jpgXylitol - správne sladidlo aj pri kandidóze

Xylitol neposkytuje živnú pôdu pre rast plesní Candida. Napriek svojej sladkej chuti nie je potravou pre plesne, ktoré sa živia cukrami. Plesne sa pri nedostatku potravy nedokážu rozmnožovať a preto je xylitol bezpečným sladidlom pre ľudí trpiacich kandidózou. Tým, že obmedzuje rast plesní, prispieva k obnoveniu vyváženej črevnej mikroflóry.

pink-flower1.jpgÚčinne znižuje riziko zubného kazu a infekcií dýchacích ciest.

Výskumy ukazujú, že používanie xylitolu, buď ako náhrady cukru alebo ako doplnku stravy, ukázali dramatické obmedzenie nových zubných kazov spolu so zastavením a dokonca vyliečením existujúcich kazov. Xylitol poskytuje dodatočnú ochranu, ktorá podporuje všetky existujúce spôsoby prevencie. Tento účinok xylitolu je dlhotrvajúci a je možné, že aj trvalý. Nízke percento kazov pretrváva dokonca roky po skončení výskumov.

Zistilo sa, že xylitol tiež pomáha telu zbaviť sa škodlivých baktérií v ústach a horných dýchacích cestách. Keď sú baktérie v nose, hrdle a ústach vystavené pôsobeniu xylitolu vo forme sprejov, žuvačiek alebo sirupu, strácajú schopnosť zachytiť sa na týchto tkanivách a telo sa ich ľahšie zbaví prirodzeným spôsobom.

pink-flower1.jpgVyskytuje sa v prírode.

Xilit-breza_2

Xylitol nie je pre naše telo ničím novým alebo cudzím. Vo svojom tele produkujeme až 10 g xylitolu a iných potravinových zdrojov pomocou bežných energetických procesov. Xylitol nie je cudzím alebo umelým prvkom, ale normálnou súčasťou každodenného metabolizmu a bežne sa vyskytuje v malých množstvách v prírode. Jedným z jeho najlepších zdrojov je napríklad ovocie, lesné plody, hríby, šalát, tvrdé drevo a kukuričné klasy. Jedna šálka malín obsahuje menej ako 1 g xylitolu.

pink-flower1.jpgBezpečný na každodenné používanie.

V roku 1983 Spoločná odborná komisia pre potravinové prísady (JECFA) dvoch agentúr OSN (FAO a WHO) definovala povolenú dennú spotrebu xylitolu ako „nešpecifikovanú“. To znamená, že nie sú potrebné žiadne obmedzenia pre spotrebu xylitolu. Hoci jeho nadmerné užívanie môže niekedy spôsobiť hnačku, sorbitol, ktorý sa bežne používa, môže spôsobiť takéto príznaky už pri omnoho nižších hodnotách. V množstvách, ktoré sú potrebné na prevenciu zubného kazu (menej ako 15 g denne) alebo pri liečbe zápalu stredného ucha (menej ako 9 g denne), je xylitol pre každého bezpečný.

pink-flower1.jpgVhodný na každodenné používanie.

 

Ovocie2

Xylitol môžete vhodne dodať svojim zubom vo forme žuvačiek, tabletiek alebo aj cukríkov. Xylitolové žuvačky sa môžu používať aj pri infekciách dýchacích ciest. Xylitolové sirupy a spreje sú tiež dostupné a jednoducho sa používajú. Xylitolový program môžete uplatniť všade a v každom čase. Ľahko sa dá zaradiť aj do najnáročnejšieho denného programu. Nie je potrebné meniť bežný každodenný program, aby ste mali čas na xylitol.

 

 

pink-flower1.jpgMá príjemnú chuť

Niekedy si zdravá životospráva vyžaduje železnú vôľu, disciplínu a vytrvalosť. Ale chuť xylitolu – svieža a sladká, bez vedľajších príchutí – ho robí nielen príjemným, ale aj obľúbeným.

Ako xylitol pomáha pri cukrovke

 

Family2

pink-flower1.jpgPomoc pri cukrovke a kontrole hmotnosti

Zatiaľ čo k dobrému zdraviu prispieva mnoho faktorov, xylitol môže hrať kľúčovú úlohu pri  pomoci s cukrovkou a nadváhou – a znížiť riziko srdcových chorôb, zlyhania obličiek, infarktu, periférnej neuropatie a smrti.

pink-flower1.jpgCukrovka

Prínos, ktorý môže mať xylitol v liečbe a prevencii cukrovky 1. a 2. typu, je možné zmerať fyzikálne aj finančne. Podľa Asociácie amerických diabetikov, v roku 2005 malo cukrovku 20,8 milióna ľudí, z toho 1,5 miliónov nových prípadov bolo diagnostikovaných u ľudí vo veku 20 rokov a viac. Navyše, 41 miliónov ľudí má predcukrovkový stav, pri ktorom ľudia majú zvýšenú úroveň cukru než je normálne. Hoci ich úroveň cukru nie je dosť vysoká na diagnostikovanie cukrovky, aj tak majú zvýšené riziko, že si vyvinú cukrovku typu 2., chorobu srdca alebo infarkt.

V roku 2002 sa v Spojených štátoch každý desiaty dolár z nákladov na starostlivosť o zdravie minul na liečbu cukrovky. Celkový odhad nákladov na liečbu cukrovky v roku 2002 bol približne 132 biliónov dolárov, z čoho sa 13 243 dolárov minulo na jedného človeka s cukrovkou, v porovnaní s 2 560 dolármi, ktoré sa minuli na jedného človeka bez cukrovky.

Podľa odhadov Census Bureau Asociácia amerických diabetikov predkladá, že počet ľudí s cukrovkou bude naďalej stúpať. Finančné náklady budú nepochybne stúpať tiež.

 

Obrázok 1 ukazuje odhad vzostupu celkových nákladov na cukrovku medzi rokom 2002 a 2020.

Náklady na cukrovku

Veľa ľudí môže cukrovke predísť, alebo ju a jej komplikácie lepšie zvládnuť mnohými spôsobmi, a najľahším a zároveň najkritickejším z nich je kontrola krvného cukru. Centrum pre liečbu a prevenciu chorôb na základe štúdií v USA a v zahraničí predpovedá, že cukrovkou spôsobené komplikácie zraku, obličiek a nervov je možné o 40% zlepšiť lepšou kontrolou krvného cukru. U ľudí s predcukrovkovým stavom môže kontrola krvného cukru spolu s lepšou kontrolou hmotnosti a cvičením predísť alebo oddialiť cukrovku, a dokonca môže vrátiť ich hladinu krvného cukru naspäť na normálnu hodnotu.

Xylitol je ideálne sladidlo pre diabetikov, pretože jeho glykemický index (GI) je podstatne nižší v porovnaní s GI cukrózy (cukru).

 

Obrázok 2 porovnáva reakciu krvného cukru na glukózu (štandardný glykemický index) a xylitol.

Gylikemický test

Internetová stránka glykemického indexu (www.glycemicindex.com) definuje tento index ako „zoradenie uhľovodíkov na stupnici od 0 do 100 podľa rozsahu, v ktorom zvyšujú hladinu krvného cukru po zjedení. Potraviny s vysokým GI sú tie, ktoré sa rýchlo strávia a vstrebávajú a výsledkom je výrazné rozkolísanie hladiny krvného cukru. Potraviny s nízkym GI vďaka tomu, že sa pomaly trávia a vstrebávajú, spôsobujú postupné zvýšenie hladiny krvného cukru a  inzulínu a majú preukázané priaznivé účinky na zdravie človeka“.

Čím je pomalšie štiepenie, tým je nižší index. Čím je index nižší, tým stabilnejšia zostáva hladina krvného cukru. Ak je GI vyšší ako 70, považuje sa  za vysoký. Ak je nižší ako 55, je nízky. Tabuľka 1 zobrazuje GI rôznych sladidiel.

 

pink-flower1.jpg Tabuľka 1: Glykemický index bežných sladidiel

 

Sladidlo

Glykemický index (GI)

Glukóza

100

Repný cukor

68

Med

55

Fruktóza

19

Xylitol

7

 

Z glykemického indexu xylitolu jasne vyplýva, že hladina krvného cukru zostáva nízka a požiadavky tela na inzulín sa podstatne znižujú.

 

Pozitívne účinky na zuby

 

Zubný kaz je výsledkom činnosti baktérií priľnutých na povrchu zubov a cukru. Každé sústo jedla obsahujúce cukor, dáva energiu baktériám. Následne sa baktérie začnú rozmnožovať a produkovať kyseliny. Keď v tomto zhluku baktérií klesne pH pod 5,5, na povrchu zubnej skloviny sa začnú rozpúšťať kalciové a fosforečné soli. Začne sa pomaly tvoriť zubný kaz. Kým sa pH vráti na normálnu hladinu, okolo 7, trvá to asi pol hodinu po zjedení cukru. Keď sa konzumuje cukor niekoľkokrát za deň, zubná sklovina je narušovaná hlbšie a hlbšie a stáva sa pórovitou.

 

Xylitol s jeho 5-uhlíkovou štruktúrou baktérie nedokážu metabolizovať. Snažia sa ho využiť ako zdroj energie, ale nie sú schopné ho spracovať a nakoniec v podstate „umierajú hladom“.

 

Xylitol podporuje zdravie zubov tromi spôsobmi:

 

Xilitol-usmev

 

  1. pink-flower1.jpg Obmedzuje vytváranie kyseliny baktériami v ústach. Xylitol je nekariogenický – je to prostriedok, ktorý obmedzuje kazivosť zubov, pretože baktérie ho nedokážu metabolizovať a tým vytvárať kyselinu spôsobujúcu kazenie zubov. Rôzne sladidlá, ktoré konzumujeme (napr. cukor, glukóza a fruktóza) sú vysoko kariogenické, to znamená, že ich baktérie dokážu metabolizovať a tým vytvárať kyselinu spôsobujúcu kazenie zubov. Túto situáciu zhoršuje stúpajúca spotreba cukru: viac cukru znamená viac potravy pre baktérie, čo potenciálne znamená viac kyseliny a vyššie riziko zubného kazu. Dokonca aj náhradné sladidlá ako sorbitol sa môžu ústnymi baktériami metabolizovať a tak vytvárať kyselinu, spôsobujúcu zubný kaz.
  2. pink-flower1.jpgZnižuje vytváranie zubného povlaku. Zubný povlak je výsledkom činnosti baktérií. Ak sa neodstraňuje, môže vytvárať kyseliny, ktoré spôsobujú k zubný kaz. Ak pravidelne používame xylitol vo forme žuvačky, jeho 5-uhlíková štruktúra zabraňuje zubnému povlaku, aby sa zachytil za povrchu zubov v období medzi čistením zubov.
  3. pink-flower1.jpgRemineralizuje zubnú sklovinu. Tretím pozitívnym účinkom xylitolu je, že môže zvýšiť remineralizáciu zubov, najmä pri malých kazoch, ktoré sa ešte len vyvíjajú v zubnej sklovine. Neschopnosť baktérií vyvárať kyselinu v prítomnosti xylitolu znamená, že sa pH zubného povlaku v ústach neznižuje. Stabilná úroveň pH zubného povlaku predchádza  demineralizácii tým, že spevňuje okraje zubného kazu a znižuje bolestivosť otvorených kazov.
  4. NEPREKYSĽUJE ORGANIZMUS ! 

 

Aby xylitol mal tento účinok, musí jeho koncentrácia v ústnej tekutine (sliny a tekutý ústny povlak) prekročiť určitú úroveň. Túto úroveň môžeme dosiahnuť len používaním žuvačky, žuvacích tabletiek, zubnej pasty a pod., obsahujúcich dostatočne veľké množstvo xylitolu, ktorý sa v tejto tekutine rýchlo rozpustí a vytvorí požadovanú koncentráciu xylitolu. Ak si chcete zlepšiť zdravie zubov, informácie o odporúčanom množstve a používaní xylitolu nájdete v kapitole „Použitie xylitolu“.


Košík  

Žiadne produkty

Poštovné 0,00 €
DPH 0,00 €
Spolu 0,00 €

Ceny s DPH

Pokladňa

Odber noviniek