ZP interier
K zdravému životu pekné bývanie

Pohánka lúpaná, natural 500g BIO

Pohánka - chudobný boháč - BIO.

Obsah: 500g

Viac detailov


2,29 € s DPH

Vernostný program Pre tento produkt nie sú dostupné žiadne prémiové body.


30 iné výrobky v rovnakej kategórii:

PohánkaPohánka bola skôr považovaná za obilie chudobných. Po tom, ako lekári objavili zdravotný význam pohánky, slávi táto rastlina návrat do našich jedálnych lístkov. Vzhľadom a chuťou sa podobá ryži, pohánkové zrná sa spracovávajú na krúpy a jemnú hnedastú múku.

Pôvod a rozšírenie

Za pravlasť pohánky sa považuje stredná a juhovýchodná Ázia. Do Európy sa dostala pravdepodobne až s mongolskými nájazdmi. V 15. storočí sa jej pestovanie obmedzilo len na niekoľko málo krajín: Francúzsko, Nemecko a stredné Rusko. V rozsiahlych stepných oblastiach Ruska patrí pohánka doteraz k základným potravinám. V Čechách pohánka nikdy nezdomácnela, na Morave však bola ešte v minulom storočí veľmi rozšírená a používaná.
 

Účinné látky
Pohánka je cenná najmä svojím obsahom flavonoidu rutínu (označovaný tiež ako vitamín P), ktorý chráni v rastline vodné kapiláry pred napadnutím a zničením napr. voľnými radikálmi. Rovnako ochraňuje rutín v tesnej súčinnosti s vitamínom C bunky tkanív v ľudskej cievnej sústave. Utesňuje steny ciev, zastavuje krvácanie (napr. pri hemoroidoch), pôsobí preventívne a liečivo pri žilných chorobách a kŕčových žilách.
 
Liečivé účinky pohánky
- pomáha pri žilných chorobách, kŕčových žilách, hemoroidoch
- pôsobí proti krvácaniu z ďasien a nosa
- posilňuje väzivové tkanivá a uľavuje pri hemoroidoch
- podporuje prekrvovanie
- posilňuje nedostatočné libido alebo potenciu
- preventívne pôsobí proti reumatickým chorobám a artritíde
- posilňuje imunitný systém
- pôsobí na reguláciu krvného obehu
 
PohánkaPohánka - chudobný boháč
- Pohánka bola celé desaťročia podceňovaná, pritom nám prináša z pôdy zvlášť cennú biolátku - rutín (vitamín P).
- Pri krvných podliatinách praskajú drobné cievky. Pomoc rutínu spočíva v tom, že poškodené steny ciev a tkanív utesní.
- Ako silno zásaditá potravina odvádza pohánka z tela kyseliny a tým napomáha acidobázickej rovnováhe.
- Pohánka je kaloricky bohatá (v 100 g obsahuje približne 350 kcal), zásobuje nás vápnikom, fosforom a draslíkom (dôležité pre rast kostí); nie nevýznamný je obsah hodnotných, viacnásobne nenasýtených mastných kyselín.
- Rutín v pohánke pomáha pri všetkých cievnych ochoreniach, vysokom krvnom tlaku, nedostatočnom libide, impotencii, reumatických chorobách, artritíde, zápaloch všetkého druhu a krvácaní z ďasien a nosa.
- Obsahuje tiež veľa vitamínov z rady B posilňujúcich nervy, vitamín E, horčík a železo, veľa dôležitých aminokyselín.
- Pohánková múka má málo lepku, preto sa bežne používa v zmesi s inými druhmi múky.
Takiež v tkanivách spevňuje a posilňuje rutín najjemnejšie žilky.

Upozornenie

Pohánka pri pravidelnej konzumácii cievy utesňuje, môže ich však pritom tiež zužovať, čím dochádza k nepatrnému zvýšeniu krvného tlaku. Osoby so zvýšeným alebo vysokým krvným tlakom, príp. so sklonom k nemu, by preto nemali pohánku jesť denne.

Prospešný rutín
Bez flavonoidov (rastlinné ochranné látky), ako je rutín, by boli najjemnejšie cievy väzivových tkanív porézne, rozširovali by sa a z tkanív by presakovala krvná plazma. Následkom by bolo krvácanie alebo opuchy. Rutín má aj ďalšie liečivé vlastnosti. V celej prírode, od najdrobnejšieho hmyzu až po človeka, sú flavonoidy ako rutín tiež ochrannou látkou proti baktériám. Musia byť uložené v bunkách, aby chránili privádzaný vitamín C pred oxidáciou.

Priemerné nutričné hodnoty v 100g:
- energetický obsah: 1332 kJ (317 kcal)
- bielkoviny: 11,9 g
- sacharidy: 85 g
- tuky: 2,4 g
- horčík: 98 mg (32% odporúčanej dennej dávky)